Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Agapornis

Wetenschappelijke naam: Agapornis
Herkomst: Afrika
Huisvesting: paarsgewijsin een binnenkooi of groepsgewijs in een voliŤre
Voedsel: zaden en groenvoer
Grootte: ongeveer 17 cm
Broedtijd: 21 dagen
Aantal jongen: tot 5 Š 7
Uitvliegleeftijd ongeveer 5 weken


Algemeen

De agapornis is een leuke en boeiende vogel, waar u veel plezier van kunt hebben. Het is wel belangrijk om de kenmerken van deze vogels goed door te nemen, voordat u een agapornis aanschaft. De naam agepornis betekent agepe = liefde, ornis = vogel.
Als de vogeltjes een koppeltje vormen, dan zijn ze en hecht koppel voor het leven. Het is dan ook verstandig om een agapornis in een koppeltje te houden. Wilt u toch één agapornis, omdat u deze tam wilt maken, dan is het belangrijk er rekening mee te houden, dat de vogel vaak maar naar één persoon toetrekt. Dit omdat een agapornis monogaam is en hij kiest zijn partner voor het leven. Dit kan voor een hechte band zorgen, houdt er wel rekening mee dat een agapornis dagelijk veel aandacht nodig heeft.
Een agapornis heeft een harde schrille stem, deze dwergpapegaai kunt niet leren praten. De vogel behoort tot de sterke vogel en kan wel 15 jaar worden.

Agapornissen worden tot de wassnavel papegaaien (lonÔni) gerekend en worden ook wel dwergpapegaaitjes genoemd. De agapornis komt uit Afrika.
Er bestaan twee groepen agapornissen. De eerste groep kunnen we herkennen aan de bevederde witte oogring en aan het nestelgedrag.
Tot de groep met de witte oogring, de zogenaamde personataís behoren vier ondersoorten. Het gaat om de:
- Agapornis Personata (de zwartmasker agapornis)
- Agapornis Fischeri (de rozekop agapornis)
- Agapornis Nigrigenuís (de zwartgezicht agapornis)
- Agapornis Lilianea (de Njassa agapornis)

Tot de andere groep agapornissen, de zogenaamde roseicollis, behoren vijf ondersoorten. We hebben het dan over de:
- Agapornis Roseicollis (de perzikkop agapornis)
- Agapornis Taranta (de abessijnse agapornis)
- Agapornis Cana (de grijskop agapornis)
- Agapornis Pullaria (de roodmasker agapornis)
- Agapornis Swinderniana (de groenkop agapornis)

Wat opvallend is bij de groep roseicollis is het klemmen van nestmateriaal tussen de veren om het mee te kunnen nemen naar het nest. Bij de personataís slepen de vrouwtjes het nestmateriaal aan met de snavel.

Huisvesting

De agapornis klautert en klimt graag, het zijn hele levendige en ondernemende vogels. Daarom hebben ze een vrij grote kooi nodig met dwarsliggende tralies. Hierin kunnen ze lekker klimmen.
Het is voor de agapornis goed om af en toe los te vliegen, let er dan wel op dat ramen en deuren afgeschermd worden.
In de winkel zijn er vogelcircussen te koop, dit is een houten plateau met een speeltuin erop. Hiermee kan de agapornis zich buiten de kooi goed vermaken.
De kooi moet van stevig materiaal gemaakt zijn, zodat de agapornis de kooi niet kapot kan krijgen en kan ontsnappen. Het is belangrijk om de kooi op een tochtvrije plek te plaatsen en niet bij een verwarming of in het volle zonlicht. Door de temperatuurverschillen kan de agapornis dan ziek worden of in de huiskamerrui blijven.
Wanneer u de agapornis in een buitenvoliŤre houdt, is het belangrijk dat hij een vorstvrij nachthok heeft.

Benodigdheden

Een agapornis heeft een grote kooi en stevige stokken nodig. De diameter van de stok moet minimaal 16 mm zijn, anders kunnen de nagels scharen.
U kunt het beste een speciale stok bevestigen voor het afslijten van de nagels. Deze stokken zijn ook gelijk wat dikker, zodat de poten soepel blijven.
De voer- en water bakjes zijn één van de belangrijkste benodigdheden. De meeste bakjes die bij een agaporniskooi zit, kunt u gebruiken.
Een nadeel van een voersilo is alleen dat er een kans bestaat op verstopping.Dit komt omdat de agapornis vrij grove zaden eet. Wanneer de silo verstopt raakt, kunt u aan de binnenkant van de kooi een voerbakje hangen. Daarnaast is het belangrijk om een paar extra bakjes met vogelgrit, snoepzaad en eikrachtvoer te hebben.
Agapornissen houden van klimmen, daarom is het belangrijk om voldoende speeltjes in de kooi te hangen. U kunt beter geen spiegeltjes ophangen. De agapornis ziet dan zijn spiegelbeeld als maatje en heeft geen aandacht meer voor mensen. Waardoor het moeilijk is om de agapornis tam te maken. De speeltjes zorgen ervoor dat de agapornis zich niet gaat vervelen. Ook is wilgenhout daar erg geschikt voor, de agapornis zal de hele schors van de takken afhalen. Als u een koppeltje heeft en wil gaan kweken, dan gebruiken de agapornissen de schors als nestmateriaal. U heeft een horizontaal blok als broedbak nodig als u wilt gaan kweken. De agapornis maakt een soort sluis naar het nestje toe.
In de kooi kunt u als bodembedekking het beste hout- of maiskorrels gebruiken. Deze korrels stuiven niet zo erg als schelpenzand en ze absorberen meer.
Uw vogel vindt het ook heerlijk om een badje te nemen. Zorg dat het badwater niet te koud is en voeg er een schepje badzout aan toe. Een wasbeurt in een badje met badzout is ideaal voor een gezonde, schone en gladde bevedering. Het zorgt voor een optimale verenwissel tijdens de ruiperiode en de vogel kan zich ontdoen van  stof en andere ongemakken.

Voeding

Agapornissen zijn vogels die groot parkietenzaad eten. Dit wordt verkocht in zakken, daaraan moet u zelf nog eikrachtvoer en vitamines moet toevoegen.
Het nadeel van dit voer is dat het een vrij eenzijdig zadenbestand heeft.
Het beste kunt u een volledig compleet voer geven. Dit voer biedt een brede verscheidenheid aan en de acceptatie is erg goed.
Wees voorzichtig met het bijvoeren van zonnebloempitten. Deze pitten zijn oliehoudend, waardoor de vogel snel te vet wordt.
Trosgierst is een gezonde lekkernij dat tevens verveling tegen gaat. Ook kunt u de vogel af en toe snoepzaad, snoepstengels of vogelsnoepjes geven.
Wat beslist nodig is voor de agapornis is een bakje met vogelgrit. Dit is nodig om in zijn tweede maag (de spiermaag) zijn voedsel te kunnen vermalen.
Voor de kalkvoorziening is een hard piksteentje geschikt. Een stuk Sepia is minder geschikt, omdat dit te zacht is. De agapornis krijgt dan teveel kalk binnen.

Verzorging

Iedere dag moet de agapornis worden voorzien van vers water en nieuw voer.
De kooit moet één keer per week helemaal schoongemaakt worden.
Let bij het schoonmaken goed op wat voor schoonmaakmiddel u gebruikt, de chemicaliŽn kunnen allergiŽn of vergiftingen veroorzaken.
Het is daarom verstandig om een middel te gebruiken, dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is gemaakt.
Om wormen, luis en mijt te voorkomen, kunt u één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek geven.