Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Aquarium

In een tropisch aquarium leven kleine tropische vissen en deze is schitterd beplant. In het buitenland noemen ze een tropisch aquarium vaak een Hollands aquarium, omdat Nederlanders wereldwijd bekend staan om deze aquaria.
In een koud water aquarium kunnen sluierstaarten, goudvissen en kooikarpers leven.
Ook zijn er natuurlijk nog de goudviskommen voor in de huiskamer, slaapkamer of op kantoor. Deze visjes brengen overal de natuur in huis.
Wat voor aquarium u kiest, hangt af van de ruimte die u heeft voor een aquarium en van de soorten vissen die u wilt houden. Natuurlijk is de prijs die u ervoor uit wilt geven ook van belang.
In de winkel hebben wij enkele bakken staan, maar wij kunnen meerdere aquariumbakken bestellen. In de winkel kunt u vragen naar de mogelijkheden.

Inrichting tropisch aquarium

Het is belangrijk om van tevoren te weten waar u het aquarium neer wilt zetten. Het aquarium moet op een stabiele ondergrond staan en niet in direct zonlicht.

Schoonmaken

Voordat u een aquarium gaat gebruiken, moet u deze alleen met lauw water en een vaatdoek schoonmaken. Gebruik daarbij nooit schoonmaakmiddelen. Spoel de bak goed na met leidingwater.

Achterwand

Voor de vissen is het prettiger om de achterwand te bekleden, dit geeft een veilig gevoel, daarnaast is het ook een mooier gezicht. U kunt de wand bekleden met fotopapier, dit kunt u aan de buitenkant van de bak bevestigen. Ook kunt u speciale integraal achterwanden kopen, deze zijn sterk, makkelijk schoon te maken en ze geven een natuurlijke uitstraling.
U kunt deze wanden bevestigen met speciale kit, het is wel belangrijk om de bak, dan 24 uur uit te laten harden, voordat u de bak met water vult.

Aquariumbodem

Op de bodem komen twee lagen te liggen. Een voedingsbodem en grind. Als u de bodem naar achter iets op laat lopen, ontstaat er een mooi diepte effect. In de winkel kunt u navragen hoe de bodem het beste geplaatst kan worden.

Verlichting

De verlichting is erg belangrijk in het aquarium. Vissen en planten hebben licht uit een speciaal spectrum nodig, daarom kunt u geen gewone TL lamp gebruiken. Dit speciale licht zorgt voor een optimale plantengroei en zorgt dat de kleuren van de vissen goed tot uiting komen.  Ongeveer 14 uur per dag moet de verlichting branden. Het rendement van de verlichting wordt verhoogd met 100 procent, wanneer u er een reflector op plaatst. Na een jaar moet de lamp vervangen worden, anders zorgt dit voor een belemmering van de plantengroei.

Verwarming

Voor tropische vissen is het erg belangrijk dat er een constante temperatuur is. Een temperatuurschommeling zorgt ervoor dat vissen ziek kunnen worden. De temperatuur van de bak is afhankelijk van het soort vissen, maar is normaal ongeveer 23 graden. Met een thermometer kunt u de temperatuur iedere dag controleren.

Filter

In het aquarium moet een goed filter hangen. De meeste bakken hebben dit standaard. Soms is het nodig om er een extra filter bij te plaatsen.

Waterkwaliteit

De leefomgeving van uw vissen is het water in het aquarium. Het moet van een perfecte kwaliteit en van een juiste samenstelling zijn. De basis is vers leidingwater. Test het water in uw aquarium goed en corrigeer de waarden indien nodig. In het begin is het belangrijk om het water één keer in de week te testen, na wat langer gebruik één keer in de maand. Om ervoor te zorgen dat het leidingwater geschikt is voor uw aquarium kunt u er een watervoorbereider in doen, zoals Tetra Aquasafe. Tetra Safestart zorgt voor het snel opstarten en herstelt het biologisch evenwicht van nieuwe en bestaande aquaria. Als het water aangevuld moet worden of moet worden ververst, dan kunt u het beste een halve van te voren het water klaarzetten. Dit zorgt ervoor dat het water alvast op kamertemperatuur is. Voordat u het water gebruikt, kunt u het beste de temperatuur van het water even opmeten. Vergeet niet op het verse water opnieuw te behandelen met Tetra Safestart en Tetra Aquasafe.

Aquariumplanten

Voor een biologisch evenwicht heeft u planten nodig. Vooral in een tropisch aquarium zijn deze erg belangrijk, het is een goed gevulde bak met planten en met hier en daar een visje.
Er zijn ongeveer 150 soorten planten, wanneer u nieuwe planten koopt, spoel ze dan eerst af met leidingwater en plant ze daarna zo snel mogelijk in het aquarium.
U kunt met planten zorgen voor dieptewerking, door ze te plaatsen in een straatje. Sommige planten groeien ook heel goed op hout of steen en dit zorgt voor een natuurlijk effect.

Tropische vissen

Nadat u uw nieuwe aquarium beplant heeft, kunt u het beste het aquarium twee weken laten draaien met een klein schooltje vissen.
Daarna kunt u er geleidelijk nieuwe vissen aan toevoegen. Let erop dat u de beneden-, midden- en bovenlaag bevolkt. Niet alle tropische vissen kunnen bij elkaar gehouden worden. Wij adviseren u hier graag in.