Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Benodigdheden konijn

Een konijn heeft natuurlijk een goed hok nodig, maar daarnaast zijn er nog een aantal benodigdheden nodig om een konijn goed te verzorgen.
In de kooi moet een voerbakje staan, het is belangrijk dat deze knaagbestendig is. Daarnaast kunt u beter een waterflesje ophangen in plaats van een waterbakje. Een waterbakje vervuilt snel.
U kunt een konijnentoilet aanschaffen, dit is een plastic bak voor in de hoek van de kooi. Een konijn is van nature vrij zindelijk, dus zal deze bak waarschijnlijk gaan gebruiken.
Deze toilet kunt u vullen met strokorrels of kattenbakkorrels op plantaardige of houtbasis (andere gritsoorten zijn schadelijk). De toilet moet om de dag geleegd worden, zodat het hok schoon en droog blijft.

Als bodembedekking kunt in een buitenhok het beste stro gebruiken. Dit is omdat stro de meeste warmte afgeeft.
In een binnenkooi wordt vaak een stofvrije bodembekking gekozen, zoals katoenbedding. Katoenbedding zorgt ervoor dat hok stankvrij blijft. Deze bodembedekker is zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.

De tanden van een konijn moeten afgesleten worden, omdat deze voortduren groeien. Daarom is het belangrijk om knaagmateriaal in het hok te hebben. U kunt hiervoor wilgenhout of speciale knaaghoutjes gebruiken.
Wees voorzichtig met knaag- en zoutstenen, een teveel kan zorgen voor nier en blaasproblemen.

Konijnen zijn gek op speeltjes, vooral op balletjes. Er zijn activity ballen te rkijgen, waar het konijn spelenderwijs eten of snoepjes uit kan halen.
Ook zijn er groentekorfjes te koop, deze kunt u vullen met kruidenhooi of grove stukken winterwortel. Op deze manier moet het konijn moeite doen om aan lekkers te komen en dit voorkomt probleemgedrag.
Er zijn nog veel meer verschillende soorten speeltjes te krijgen.

Kinderen vinden het leuk om met het konijn buiten te lopen, hiervoor zijn er speciale konijntuigjes te koop. Het konijn doet dan nieuwe indrukken op.

In de ruiperiode is het belangrijk om een konijn regelmatig te borstelen. Borstelen zorgt ervoor dat de band versterkt tussen mens en konijn, maar daarnaast geeft het ook controle op wondjes en parasieten en verwijdert het losse en dode haren.