Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Beweging hond

In 2009 heeft de hondenbescherming een onderzoek uitgevoerd in Nederland. Daaruit is gebleken dat veel honden te weinig bewegen in Nederland. Meer dan de helft van de honden beweegt minder dan een uur per dag. Meer dan één op de vijf honden beweegt op een doordeweekse dag minder dan een half uur. Het te weinig laten bewegen van een hond kan leiden tot verveling, ongewenst gedrag en welzijnsproblemen.

Wanneer uw hond nog niet gewend is om lange stukken te wandelen, fietsen of hard te lopen, dan zult u dit met de hond moeten opbouwen. Dit voorkomt blessures en overbelasting. U kunt verantwoord en geleidelijk de conditie opbouwen, door steeds iets meer, verder of langer te gaan bewegen met de hond. Daarnaast is het belangrijk om het lichaam de tijd te geven om te herstellen na de inspanning.

Op de site http://www.hondenbescherming.nl/ kunt u meer informatie vinden. Hier staat bijvoorbeeld een opbouwschema voor bewegen met de hond.

Belangrijke (voorzorgs)maatregelen bij sportief bewegen

Het is belangrijk om uw hond voor de inspanning geen maaltijden te laten eten en geen grote hoeveelheden water te laten drinken. De hond moet minstens twee uur voor de inspanning niets gegeten hebben. Na de inspanning moet de hond minimaal een uur niets eten. Kleine slokjes water zijn voor, tijdens en na de inspanning wel belangrijk, maar geen grote hoeveelheden.
Ter bescherming van de kussentjes onder de hond zijn voeten is het belangrijk om zoveel mogelijk te sporten op zachte ondergronden. Let goed op de voetzolen van de hond. Bij temperaturen boven de 18 graden is het niet verantwoord om met uw hond te gaan hardlopen of hem naast de fiets te laten lopen. Bij kou is het belangrijk te letten op een extra goede warming up.