Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Dwerghamster

Wetenschappelijke naam Cricetus cricetus
Herkomst Europa en Azie
Voedsel granen, bonen, wortels, planten, insecten
Gemiddelde leeftijd 2 tot 4 jaar
Gewicht 20 tot 50 gram
Grootte tot 6 cm
Aantal jongen 4 tot 6


Algemeen

Sinds ongeveer 25 jaar wordt de dwerghamster in Nederland als huisdier gehouden. Er zijn veel verschillende soorten dwerghamsters. In Nederland worden de volgende soorten vaak als huisdier gehouden: de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski dwerghamster.

Huisvesting

In de natuur leven de dwerghamsters in groepsverband, met uitzondering van de Chinese dwerghamster.Toch gebeurt het vaak, dat hamsters met elkaar gaan vechten, wanneer er meerdere bij elkaar gezet worden. Als u hamsters bij elkaar wilt zetten, is het belangrijk om hamsters uit dezelfde kooi te keuzen. Deze hamsters hebben namelijk dezelfde geur. Kiest u ervoor om er later één bij te zetten of hamsters uit verschillende kooien samen te zetten, dan is de kans groot dat ze elkaar niet accepteren.
U kunt als kooi een traliekooi gebruiken of een hamsterduna of geobakje. Deze zijn allemaal geschikt voor de hamster. Wanneer u een traliekooi koopt, is het belangrijk te letten op de wijdte van de spijlen. Wanneer deze ruimte te groot is, kan de hamster ontsnappen of zich verwonden.
Hamsters kunnen niet tegen tocht en vocht, ook is het niet verstandig om de kooi te plaatsen op een plek waar de temperatuur veel wisseld.

Benodigdheden

Naast de kooi is de inrichting van de kooi belangrijk. Eén van de belangrijkste dingen is een molentje. In de natuur lopen dwerghamsters ongeveer 2 tot 3 kilometer. Door te rennen in het molentje kan de hamster in zijn kooi ook zijn energie kwijt.
De dwerghamster maakt graag een nestje in een huisje. Daarom is nestmateriaal ook van belang.
U kunt als bodembedekking zaagsel gebruiken, maar dat is wel erg stoffig. Het is prettiger voor de dwerghamster om bijvoorbeeld katoenbedding te kiezen, want dit is stofvrij.
Ook garandeert dit een stankvrij en schoon hok. Deze bodembekking is zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.
In de kooi moeten natuurlijk ook een drinkflesje en voerbakje aanwezig zijn. Een bakje met water vervuilt snel, daarom kunt u beter kiezen voor een waterflesje.
Verder kunt u de kooi inrichten, zoals u dat wilt. Er zijn verschillende speelbuizen en knaagartikelen te krijgen om de kooi op te leuken.
Ook zijn er speciale hamstertoiletten, hamsters zijn van nature vrij zindelijk, dus ze hebben de werking van een toilet snel door. Dit houdt de kooi langer schoon.
Hamsters houden ook van een zandbad, u kunt hiervoor chinchillazand gebruiken, hiermee onderhouden ze ook direct hun vacht.

Voeding

Dwerghamsters zijn van nature graaneters, maar eten ook af en toe een worm of een insect in de natuur, daarom is het belangrijk om voer te gebruiken die ook dierlijke eiwitten bevatten.
De dwerghamster heeft de dierlijke eiwitten nodig voor een gezonde spierontwikkeling en groei.
De tanden van de hamster slijten alleen door veel te knagen, de snijtanden groeien namelijk altijd. Er moet dus naast de voeding ook veel knaagmateriaal aanwezig zijn. U kunt knaagsticks of wilgenhout aanbieden. Ook zijn er knaag en likstenen te verkrijgen, wees hier wel voorzichtig mee. Een teveel aan zout kan de nieren aantasten en teveel calcium kan zorgen voor blaasgruis.
Dwerghamsters houden ook van fruit of groente, het mogen alleen kleine stukjes zijn, want anders kan de hamster diarree krijgen. Een dwerghamster kan beter geen sla of kool eten.

Verzorging

De dwerghamster heeft elke dag schoon water nodig en het voedsel moet gecontroleerd worden.
Overdag slapen de dwerghamster vaak, want het zijn nachtdieren. Het is wel belangrijk dat het diertje iedere dag genoeg aandacht krijgt. Voordat je een dwerghamster oppakt, moet je hem eerst goed wakker maken, want anders schrikt hij en kan hij bijten.
Elke week moet de kooi schoongemaakt worden. Het toilet en het zandbadje dagelijk.
Soms is het nodig om de hele kooi goed te reinigen. Gebruik hiervoor geen gewoon schoonmaakmiddel, maar een speciaal product voor het reinigen van dierverblijven.
De hamster heeft één keer in het kwartaal een pipetje in de nek nodig met anti-parasiet. Dit gaat wormen, luizen en mijt tegen.