Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Gerbils

Wetenschappelijke naam Meriones Unguiculatus
Herkomst MongoliŽ
Gemiddelde leeftijd 2 tot 3 jaar
Voedsel gerbilzaden, stengels en wortels van kruidachtige planten
Grootte ongeveer 10 tot 12 cm
Geslachtsrijp 65 - 85 dagen
Draagtijd 24
Nestgrootte 4 tot 6
Speenleeftijd na 21 tot 28 dagen


Algemeen

Gerbils worden ook wel woestijnratten genoemd. Het zijn nieuwsgierige beestje, vol met energie en in veel verschillende kleurvariaties.
Een gerbil heeft veel energie, zowel overdag als s'avonds. Een gerbil is leuk voor kinderen vanaf een jaar of tien.
Gerbils kunnen goed tam gemaakt worden en ze ruiken niet onaangenaam.
Een gerbil mag nooit alleen gehouden worden, het zijn hele sociale beestjes. Ze hebben elkaar nodig voor de vachtverzorging en voelen zich veiliger dicht bij elkaar. Als u een gerbil alleen houdt, dan kan hij bijvoorbeeld continu aan de tralies knagen. Het maakt niet uit hoeveel aandacht u de gerbil alleen geeft, maar hij zal zich nooit prettig voelen. Wanneer u later gerbils bij elkaar zet, dan kan dit wel voor problemen zorgen.

Huisvesting

Een gerbil houdt van knagen en graven. Een kooi moet dus knaagbestendig zijn. Het beste kunt u een afsluitbare glazen bak gebruiken, maar een traliekooi voor hamsters is ook geschikt.
Een glazen bak is tochtvrij en er kan een flinke laag bodembedekking in, zodat de gerbils lekker kunnen graven.
Alles wat van plastic is in de kooi, zal soms vervangen moeten worden, omdat gerbils echte knaagdieren zijn.
Gerbils hebben een temperatuur nodig van 15-25 graden.

Benodigheden

Naast een goede kooi, moet de kooi ook ingericht worden. U kunt het beste katoenbedding als bodembedekking gebruiken, want gerbils kunnen allergisch zijn voor stof.
Het is voor de gerbil fijn om een dikke bodemlaag te hebben, dan kunnen ze lekker graven. Gerbils leven in de natuur in droge, warme gebieden. Gerbils graven hier gangen tegen de hitte, maar ook om te ontsnappen aan roofdieren.
Wanneer u buizen in het kooitje legt, dan lijkt het het meeste op de natuurlijk leefomgeving.
Ook is het belangrijk om voldoende knaagmateriaal in het hok te hebben, zoals bijvoorbeeld wilgenhout.
Gerbils vinden het prettig om zich bijvoorbeeld in chinchillazand te kunnen wassen.
Er moet ook een knaagbestendig voerbakje en een drinkflesje in de kooi hangen. Het is ook belangrijk om een dicht metalen molentje in de kooi te hebben. Het is belangrijk dat deze dicht is, want dan kan de staart er niet tussen komen.

Voeding

Gerbils eten zaden, stengels en wortels van kruidachtige planten. Soms eten ze bladeren en bloemen, maar ze eten ook dierlijk voedsel. Daarom is het belangrijk om de gerbil compleet voer te geven, dat speciaal is samengesteld voor de gerbil. Over het voer moeten Vitamine C druppels gedruppeld worden, omdat er anders gebreksymptomen kunnen optreden.
De gerbil lust ook graag kruidenhooi, dit kan ook gebruikt worden als knaagmateriaal.

Verzorging

In de natuur komt de gerbil vooral voor in steppegebieden. De gerbil is daarom zuinig met water. Daardoor heeft de gerbil droge ontlasting en weinig urine, waardoor de kooi maar één keer in de drie weken schoongemaakt hoeft te worden.
Wel moet het water en het voer elke dag gecontroleerd worden en heeft het beestje dagelijks aandacht nodig.
Als de hele kooi schoongemaakt moet worden, dan is het verstandig om speciaal reinigingsmiddel voor het reinigen van dierenverblijven te gebruiken. Dit voorkomt allergieŽn en vergiftiging.
Eén keer per kwartaal heeft de gerbil een pipetje in de hals nodig met anti parasiet, dit voorkomt mijt, luizen en wormen.