Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Goudvis

Algemeen

Rond 300 na Christus werd volgens oude Chinese bronnen de goudvis ontdekt. De goudvis is een kweekproduct van een karperachtige, deze lijkt op de kroeskarper.
Doordat verschillende goudvissen gekruisd en gekweekt werden, ontstonden er nieuwe varianten. Een goudvis kan ongeveer 35 jaar oud worden.

Huisvesting

De grootte van het verblijf van de goudvis is erg belangrijk. Veel vissen worden in te weinig liter water gehouden. Een kleine goudvis heeft al minimaal 2,5 liter water nodig. Dit is van belang voor de zuurstof die de vis uit het water moet halen. Een goudvis heeft kieuwen, hiermee haalt hij zuurstof uit het water. Via de opening van de vissenkom wordt er vanaf de wateroppervlakte zuurstof uit de lucht gehaald, dus wanneer de opening te klein is,kan een goudvis zuurstofgebrek krijgen. Daarom is het belangrijk om een grote vissenkom of liever nog een aquarium te kiezen.
Ook is het belangrijk dat het aquarium of de vissenkom op een vlakke kast of tafel staat. Door het water staat er veel druk op de kom en daardoor kan het glas barsten op een ongelijke oppervlakte. Het is handig om de vissenkom op bijvoorbeeld vilt te zetten. Dit zorgt ervoor dat d vissenkom niet ineens barst.
De vissenkom kan beter niet in direct zonlicht staan. Zonlicht zorgt namelijk voor algengroei en daarnaast kan de temperatuur van het water dan te hoog worden. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, kan het zijn dat er te weinig zuurstof in het water overblijft.

Benodigdheden

Naast de vissenkom of het aquarium is de inrichting ook belangrijk.
De bodem moet bedekt worden met wat grind. Dit ziet er leuk uit, maar het belangrijkste is dat de vis zich hierdoor prettig voelt. In de natuur komen vijanden van boven af en de goudvis voelt zich prettig door het grind op de bodem, dit zorgt voor veiligheid.
Voor gebruik moeten de kom en het grind even omgespoeld worden.
Dan moet de kom gevuld worden met water, een liter koud water en dan een kopje warm water. Daarna komt er een plantje in. Een plant is onmisbaar voor een goudvis, dit zorgt voor zuurstof, voedsel en beschutting. Het is belangrijk om de plantjes regelmatig te verversen.
Ook kun je in een aquarium een filter of luchtpomp plaatsen, dit zorgt voor een betere zuurstofverdeling en het voorkomen van onnodige concentraties giftige stoffen. In een vissenkom is dit niet mogelijk, er ontstaat dan teveel stroming. Wel kunt u in de vissenkom een zuurstofschelp en een mini oxidator plaatsen.  Een zuurstofschelp neemt afvalstoffen op en een oxidator geeft zuurstof in het water.
Bij het in gebruik nemen en bij het verversen van het water is het belangrijk om Tetra Aquasafe For Goldfish toe te dienen. Dit is voor de bescherming van de slijmlaag van de vis, daarnaast zorgt het voor ontharding van het leidingwater, het voorkomt infecties, het beschermt de kieuwen en het maakt eventuele metalen in het water onschadelijk.
Ook is een schepnetje belangrijk, wanneer de vissenkom schoongemaakt wordt, kunt u de vis vangen, zonder de vis te beschadigen.

Voeding

Een goudvis heeft niet zoveel voedsel nodig. De goudvis kan zelf blijven eten, maar het water wordt snel vervuild. Het voedsel dat overblijft en de ontlasting gaan rotten op de bodem en hierdoor wordt het zuurstof uit het water ontnomen.Hierdoor krijgt de goudvis een zuurstofgebrek. Daarom is het belangrijk dat de goudvis niet meer dan drie vlokken of korrels voer krijgt om de dag.
Sluierstaarten moeten zinkende korrels eten, anders happen deze vissen lucht mee, dit zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen.

Verzorging

Het water van de vissenkom moet één keer per week ververst worden.U kunt het beste een dag van tevoren een emmer water klaar zetten, zodat het water dezelfde temperatuur heeft als het water in de kom.
Mocht u toch last hebben van groene alg, dan kunt u vloeibare Crystal water in het filter doen of onder het grind plaasen. Dit kunt u ook preventief gebruiken.