Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Grasparkiet

Wetenschappelijke naam: Melopstittacus undulatus
Herkomst: Centraal AustraliŽ
Huisvesting: Groepen, paarsgewijs of alleen. VoliŤre of binnenkooi.
Voedsel: zaden en groenvoer
Grootte: 18 cm
Broedtijd: 18 dagen
Aantal jongen: tot 7 Š 8
Uitvliegtijd: ongeveer 5 weken, de jongen komen steeds 2 dagen na elkaar uit


Huisvesting

Als u een grasparkiet aanschaft, is het belangrijk om u af te vragen of u de grasparkiet tam wilt maken of dat u hier onvoldoende tijd voor heeft.
Wanneer u de grasparkiet tam wilt maken, dan wordt hij meestal alleen gehouden. Maar wanneer u hier onvoldoende tijd voor heeft, is het aan te raden om een stelletje te nemen.
De kooi moet groter zijn wanneer u een stelletje heeft. Een grasparkiet ontspant zich door zijn vleugels en staart te strekken.
En dan mogen ze hun vederpak niet beschadigen. Een ruime kooi is dan ook een vereiste.
Het is voor de grasparkiet ook goed om af en toe los te vliegen, belangrijk is dan wel om de vitrage dicht te doen, zodat de grasparkiet niet tegen de ramen aan kan vliegen.
In de kooi moeten stevige water- en voerbakken en stevige stokken aanwezig zijn. Naast de standaard stokken is het raadzaam om een speciale stok voor het slijten van de nagels te bevestigen, omdat de grasparkiet zijn pootjes niet om de stok kan omspannen, slijten de nagels.
De plaats van de kooi is ook erg belangrijk. De grasparkiet mag niet te dicht bij het raam of bij de verwarmingstaan, anders kan de grasparkiet door
de temperatuurschommelingen in de huiskamerrui blijven. Daarnaast is het belangrijk dat de grasparkiet niet op de tocht staat.

Benodigdheden

Naast een goede, ruime kooi voor de grasparkiet zijn er nog meer benodigdheden nodig.
Op de bodem van de kooi kunt u het beste maiskorrels of beukenhoutsnippers neerleggen. Dit is een stofvrije goed absorberende bodembekking.
Een parkiet is een ondernemend dier, daarom is het verstandig om in de kooi verschillende speeltjes en knaaghoutjes op te hangen. Hier kunnen de parkieten zich mee vermaken en het voorkomt verveel gedrag.
Wanneer u de parkiet tam wilt maken, kunt u beter geen spiegeltje ophangen, omdat de parkiet zich dan volledig daar op gaat richten. Er zijn ook vogelcircussen te krijgen voor tamme parkieten, dit is een houten speelplaats. Hiermee kan de parkiet zich buiten de kooi mee vermaken.
Het is belangrijk om in de kooi een piksteentje op te hangen, dit is voor het slijten van de snavel. Deze piksteentjes mogen niet van sepia zijn, want dit is te zacht en dan krijgt de parkiet teveel kalk binnen. Een piksteen moet jodium bevatten. Dit is van belang, omdat de parkiet bij gebrek aan jodium een schildklierafwijking kan krijgen.
Parkieten vinden het ook heerlijk om in bad te gaan, bij voorkeur 's ochtends, zodat ze de rest van de dag kunnen drogen.  Het is belangrijk om het badje niet de hele dag te laten staan, omdat de parkiet anders vervuild water kan gaan drinken.  Aan het badwater kunt u een schepje badzout voor vogels toevoegen, zorg dat het water niet te koud is. Een badje met badzout zorgt voor een gezonde, schone en gladde bevedering. Het zorgt ook voor een optimale vederwissel tijdens de ruiperiode.

Voeding

Een parkiet eet in de natuur gevarieerd en meerdere zaden per dag. Het meeste voer voor de parkiet is eenzijdig en bevatten ongeveer zes soorten zaden.
Iedere dag heeft de parkiet vitamines en eivoer nodig. Wij raden u aan om voer te kiezen, die uit meerdere zaden bestaat.
Het voer van Xtravital bevat bijvoorbeeld verschillende soorten zaden, granen en vruchten. Maar ook eivoer, vitaminen, mineralen en aminozuren.
Dit voer is een compleet voer en er is bloemhoning toegevoegd, waardoor de acceptatie erg goed is.
Vogels hebben twee magen: de kliermaag en de spiermaag.
In de kliermaag worden sappen toegevoegd. De spiermaag zorgt ervoor dat het voer vermalen wordt, zodat het goed verteerd kan worden. Dit gebeurt door
het samentrekken van de maag met behulp van grit. Het is daarom belangrijk om de parkiet grit te geven.
Ook wanneer u schelpenzand geeft, blijft het belangrijk om er grit bij te geven. Door de sappen in de kliermaag worden de schelpjes week, daardoor
heeft het geen funcite meer in de spiermaag en blijft grit nodig.
Parkieten zijn dol op een klein stukje groente of fruit. Ook houden parkieten van trosgierst of pikstaaf.

Verzorging

Het drinkwater van de parkiet moet dagelijks ververst worden en het voer moet worden gecontroleerd.
De kooi moet één keer in de week schoongemaakt worden. Let er goed op wat voor schoonmaakmiddel u gebruikt, de meeste schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliŽn,
deze kunnen allergieŽn of vergiftigingen veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een product dat speciaal voor het reinigen van dierenverblijven vervaardigd is.
Om wormen, luis en mijt te voorkomen is het belangrijk om één keer per kwartaal een pipetje anti- parasiet in de nek van de parkiet te geven.