Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Huisvesting konijn


Een konijn leeft in de natuur in holen onder de grond. Wanneer er gevaar dreigt, dan gaat ieder konijn terug naar zijn eigen hol, daar zoeken ze bescherming.
De verschillende holen staan wel met in elkaar in verbinding.
Wanneer een konijn in een verkeerd hol terecht komt, dan kan er een ruzie ontstaan. Daarom kunnen konijnen ook beter alleen in één hok gehouden worden, voor een konijn is een hok, namelijk hetzelfde als een kooi. Soms kan je twee konijnen in een hok houden, dan moeten beide konijnen wel gesteriliseerd of gecastreerd zijn. En er moet voldoende ruimte zijn.

In de natuur komt een konijn vaak zijn hok uit, daarom is het belangrijk dat het konijn iedere dag even losloopt. Let wel op snoeren en draden, want deze knaagt een konijn zo door.

Een konijn kan binnen of buiten gehouden worden. Het is wel belangrijk om een keuze te maken, dus of een konijn binnen of buiten. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurverschillen, daar worden ze ziek van. Wanneer u een konijn binnen houdt, moet u op de volgende punten letten:
- het konijn mag nooit op de tocht staan.
- niet te dicht bij de radio of televisie, dit in verband met hun scherpe gehoor.
- niet bij de verwarming of in de volle zon.

Een konijn kan goed tegen de kou, dus kan het hele jaar buiten staan. Het is wel belangrijk om een buitenhok te hebben voor het konijn. Deze moet iets boven de grond staan en een afgesloten nachthok hebben. De opening van het hok moet naar het zuidoosten staan. Bij extreme kou kunt u het beste de opening afdekken met een wollen deken.
Daarnaast is het belangrijk er op te letten, dat het water niet bevroren is.
Een ren is alleen geschikt om hem lekker in te laten grazen op het gras, maar is onvoldoende om een konijn permanent in te houden.