Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Kanarie

Wetenschappelijke naam: Serinus canarius
Herkomst: Canarische eilanden
Huisvesting: Man alleen in kooi voor de zang, gezelschapsvoličre
Voedsel: Zaden en wat groenvoer
Grootte: 13 cm
Broedtijd: 13 dage
Nestgrootte: 4-6 blauw/groene eieren met bruine spikkels
Uitvliegleeftijd: ongeveer drie weken


Algemeen


Ongeveer 500 jaar geleden kwam de kanarie voor het eerst naar Europa. De kanarie heeft al vele veranderingen ondergaan. De oorspronkelijke kleur is grijsgroen, inmiddels zijn de kanaries gefokt in vele kleuren. Iedere mankanarie kunt u gebruiken als zanger. De vrouwtjes (poppen) zingen niet en zijn daar dus niet geschikt voor.
De meest voorkomende kanaries zijn de kleurkanariemannen en soms de mannen van de Harzer- of waterslagerkanaries. Deze kanaries zingen allemaal, maar de zang is verschillend.
Een gezonde kanarie is overdag actief, zit glad in zijn verenpak en maakt een levendige indruk.
De kleur is een kwestie van smaak; alleen wanneer u een donkeroranje of rode vogel koopt, dan moet u in de ruiperiode krachtvoer met caroteen aan de vogel geven.

Huisvesting

Er zijn veel kooien te verkrijgen voor de kanarie. De kooi hoort niet in het raam te zijn, in de winter is het daar te koud en in de zomer te warm.
Tocht is erg slecht voor vogels. De kanarie voelt zich prettiger wanneer hij hoog geplaatst wordt, dan kan hij alles overzien.
De zitstokken kunnen beter niet boven de voer en drinkbakken geplaatst worden, omdat ze dan snel bevuild worden.
De zitstokken moeten een doorsnee hebben van ongeveer 12 mm, dan kan de kanarie net met zijn nagels over het midden van de stok.
De minimum bodemmaten zijn 20 x 30 cm, de minimumhoogte is 30 cm.
Als uw voorkeur uitgaat naar een ronde kooi, neem dan een kooi met minimaal 30 cm doorsnee en met een hoogte van minimaal 40 cm.

Benodigdheden

De bodem kunt u het beste bedekken met maīskorrels, beukenhout of schelpenzand. Maīskorrel is stofvrij en absorbeert goed. Het is altijd van belang om een bakje grit te geven aan de kanarie. De kanarie eet hiervan en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag.
Een vogelbadje zal uw kanarie ook waarderen, maar plaats deze alleen in de ochtend. Dan kan uw kanarie de rest van de dag drogen en dan kan hij ook geen vervuild water drinken.
Een pikblokje is van belang voor het afslijten van de snavel en voor de kalkvoorziening. Ook kunt een speciale stok in de kooi hangen, deze zorgt ervoor dat de nagels slijten.

Voeding

Het kanarievoer van Xtravital is een compleet voer, hier hoeft u alleen nog maar een bakje water bij te geven. Losse zaadmengsels zijn vaak wat eenzijdiger, hier moeten los nog vitamines en eikrachtvoer bij gegeven worden. Voor het zoekgedrag is het goed om regelmatig trosgierst in de kooi te hangen.
Als lekkernij kunt u de kanarie af en toe een snoepstick of een stukje appel of andijvie geven.

Verzorging

Ieder dag moet de kanarie vers water en nieuw voer krijgen. En één keer per week moet de kooi helemaal schoongemaakt worden.
De stokken en voer en waterbakjes moeten dan ook gereinigd worden.

Gezondheid

Als u uw kanarie goed verzorgd, dan zult u weinig problemen hebben met de kanarie.
Natuurlijk kan er altijd wel eens wat gebeuren. Misschien heeft hij een keer op de tocht gestaan, iets verkeerds gegeten of te koud drinkwater gehad.
Maar ook een ruiperiode brengt het dier uit zijn goede conditie en u dient in die tijd wat extra krachtvoer te geven.
Denkt u dat uw kanarie niet helemaal in orde is, zet hem dan op een warme plaats (maximaal 35ēC).