Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Muizen

Wetenschappelijke naam Mus Musculus (huismuis)
Herkomst bijna de hele wereld
Gemiddelde leeftijd 1 tot 3 jaar
Grootte ongeveer 4 tot 10 cm
Draagtijd 19 tot 21
Nestgrootte 6 tot 10


Algemeen

Een muis mag nooit alleen gehouden worden, want ze leven in familieverband. Ze herkennen elkaar aan de lichaamsgeur, muizen die andere geur hebben die jagen ze op een agressieve manier weg. Muizen bieden elkaar ook, wat mensen een muis niet kan geven. Zij poetsen en likken elkaar waar ze zelf niet bij kunnen. En ze houden elkaar warm. Muizen worden maar 2 tot 3 jaar, daarom kunt u het beste jonge muizen aanschaffen. Jonge muizen zijn ook makkelijker tam te maken.

Huisvesting

Een muis heeft een ruime kooi nodig, ze rennen graag rond en verkennen het liefst een grotere omgeving. Het is belangrijk voor een muis om voldoende ruimte te hebben, want zo blijft hij actief en gezond. In de kooi moet een molentje aanwezig zijn, de muis loopt in de natuur ongeveer twee tot drie kilometer. De energie kan hij kwijt raken door in een molentje te rennen.
Een muis kruipt graag weg in kleine holletjes en daarom is het belangrijk om nestmateriaal in de kooi te hebben liggen.
In de kooi moet voldoende knaagmateriaal aanwezig zijn, muizen zijn echte knaagdieren, dus het is belangrijk ze voldoende materiaal hebben, zodat ze niet aan de kooi gaan knagen.
Met knaag en likstenen moet u voorzichtig zijn. Een teveel aan zout en calcium kan schadelijk zijn.

Voeding

Een muis heeft voeding nodig waar ook dierlijke eiwitten in zitten, dit voorkomt ziektes of een tekort aan bepaalde stoffen. Muizen mogen ook groente en fruit en er zijn natuurlijk allemaal verschillende snoepjes te krijgen.
Muizen houden erg van regelmaat, daarom is het belangrijk om hun hoofdvoer rond hetzelfde tijdstip te geven. Ze wennen hier aan en zitten u dan echt op te wachten.
Muizen hebben ook een drinkflesje met water nodig. Een bakje maken ze namelijk erg snel vies.

Verzorging

Muizen hebben een zwak afweersysteem. U kunt de muis beschermen tegen ziektes en infecties, door het hok goed te verschonen.
Wanneer u het hele hok grondig schoonmaakt, gebruik dan een speciaal middel voor het reinigen van dierverblijven. Dit voorkomt vergiftiging of allergieŽn.
Als bodembedekking kunt u het beste katoenbedding gebruiken, dit is stofvrij, zacht, comfortabel en milieauvriendelijk. Op de katoenbedding kunt u Puik Sizzle geven. Dit ritselt net zoals de bladeren van de natuur en dat vinden muizen erg fijn.
U kunt de vacht van de muis verzorgen, door een kokertje van uw hand te maken. Hier kunt u dan de muis doorheen laten lopen. De losse haren blijven dan achter in de hand. Dit is vooral
belangrijk om tijdens de rui te doen.
Een keer per kwartaal heeft de muis een pipetje met anti parasiet nodig, dit is ter voorkoming van wormen, luizen en mijt.