Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Tamme ratten

Wetenschappelijke naam Rattus Norvegicus Domesticus
Herkomst Hele wereld
Gemiddelde leeftijd 3 jaar
Gemiddeld gewicht vrouw: 250 tot 300 gram, man: 350 tot 500 gram
Grootte 15 tot 40 cm. inclusief staart
Draagtijd 21 dagen
aantal jongen 8 tot 10


Algemeen

Ratten behoren tot de familie van de muizen. De voorouder van de tamme rat is de bruine rat. Ongeveer 200 jaar geleden kwamen de ratten vanuit China naar Europa.
Een rat is zeer slim, u kunt een rat allemaal kunstjes leren. Ratten zijn heel aanhankelijk, omdat ze de lichaamsgeur van mensen herkennen.
Ratten zijn heel sociaal, daarom kunt u ze goed met meerdere ratten bij elkaar houden. Wanneer een rat jongen heeft, kan het zelfs voorkomen, dat ze de jongen van een andere rat uit de groep ook zogen.
Een rat houdt ervan om veel aandacht te krijgen, dit is belangrijk bij de overweging voor de aanschaf van een rat. Wanneer u een rat alleen houdt, dan heeft het diertje veel aandacht nodig. Ratten kruipen graag onder een trui of in een mouw, op deze manier kunnen ze ook mee naar buiten genomen worden.

Huisvesting

Een rat heeft een grote kooi nodig, de voorkeur gaat uit naar een tralies kooi. Het is wel belangrijk om te letten op de wijdte van de tralies, zodat de rat niet kan ontsnappen.
Een volwassen rat kan door een gat van een twee euro munt klimmen. De kooi moet op een vaste plek staan, niet in het zonlicht, de kou of de tocht.

Benodigdheden

Er zijn nog meer dingen belangrijk naast een goede kooi.
Er moet een stevig voerbakje staan, ratten zijn knaagdieren en gebruiken het voerbakje anders als knaagsteen.
Ook moet er een drinkfles hangen in de kooi. Dit is schoner dan een drinkbakje.
Ratten zijn gevoelig voor stof, daarom kunt u het beste katoenbedding als bodembekking gebruiken.
Ratten moeten hun voortanden slijten, daarom is het belangrijk om voldoende knaagmateriaal in de kooi te hebben.Er zijn speciale knaagcrackers te krijgen of wilgenhout.
Met zout en knaagstenen moet u voorzichtig zijn, want een teveel aan zout en calcium kan schadelijk zijn.
Ratten zijn hele nieuwsgierige, intelligente en levendige dieren. Ze besteden in de natuur een groot deel van de tijd aan het verkennen en observeren van de omgeving. Daarom is het belangrijk dat een rat veel te doen heeft. U kunt verschillende voorwerpen en speeltjes afwisselen, zodat de rat veel uitdaging en variatie heeft.

Voeding

Een rat heeft voedsel nodig dat gevarieerd is, daarom bestaan er gemengde voeders die op de voedingsbehoefte van de rat zijn samengesteld. Hier zitten ook dierlijke eiwitten in en deze heeft de rat ook nodig.

Verzorging

Dagelijks moet het drinkwater ververst worden en het voer gecontroleerd worden.
Eén keer per week moet het hok schoongemaakt worden.
Als het hele hok grondig schoongemaakt moet worden, dan is het belangrijk om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken voor het reinigen van huisdierverblijven. Dit voorkomt vergiftiging of allergieŽn.
Eén keer in het kwartaal moet de rat een pipetje in de nek krijgen met anti parasiet, dit voorkomt wormen, luizen en mijt.