Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Syrische goudhamster

Wetenschappelijke naam Mesacricelus auratus
Gemiddelde leeftijd 2 tot 4 jaar
Geslachtsrijp 30 tot 50 dagen
Draagtijd 16 tot 18 dagen
Aantal jongen 1 tot 14
Speenleeftijd 22 tot 25 dagen


Algemeen

Een goudhamster is een alert en actief beestje. In één nacht kan hij zich wel 2 kilometer verplaatsen.
In hun wangzakken bewaren ze voedsel om mee naar huis te nemen.
Goudhamsters verdelen hun hol in ondergrondse compartimenten en zijn van nature erg schoon. Ze kunnen gemakkelijk tam gemaakt worden, maar dan is het wel belangrijk om ze van jongs af aan, aan de hand te laten wennen.
De oorspronkelijke goudskleur van de hamster zie je steeds minder. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren hamsters.

Huisvesting

Een goudhamster kan gehouden worden in een plastic kooi, traliekooi of een glazen bak. Het is wel belangrijk dat deze goed af te sluiten is, want de hamster kan door een klein holletje al ontsnappen.
Een hamster mag niet op de tocht staan en niet op een vochtige plek. Ook is het schadelijk om hem in de warme zon te hebben staan of bij een box van radio of televisie.
Het is het beste om een goudhamster alleen in een hok te houden. Ze kunnen elkaar lelijk verwonden, wanneer ze samen in een hok zitten.
Bij een temperatuur van onder de 10 graden kan een hamster in winterslaap gaan.

Benodigdheden

De inrichting van de kooi is ook erg belangrijk.
Overdag slapen de goudhamsters veel, maar īs nachts zijn ze behoorlijk actief. In de natuur lopen ze dan heel wat kilometers, omdat hier in een hok geen ruimte voor is, is het belangrijk om een loopmolentje te hebben.
U kunt het beste op de bodem een stofvrije bodembekker hebben liggen, zoals bijvoorbeeld katoenbedding. Een goudhamster houdt er van om te graven en te wroeten. Daarnaast is katoenbedding comfortabel, zacht en milieuvriendelijk.
Natuurlijk moet er in de kooi ook een drinkflesje hangen en een knaagbestendig voerbakje staan.
Goudhamsters houdens ook van een zandbad, u kunt hier chinchillazan voor gebruiken, daarmee kunnen ze hun vacht gelijk reinigen.
In de natuur slaapt een goudhamster in een hol, daarom is het belangrijk om een huisje of rolnest met nestmateriaal in de kooi te hebben staan.

Voeding

Een goudhamster heeft behoefte aan dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dit zit bijvoorbeeld in voer van Xtravital Care+ hamster. Dierlijke eiwitten zorgen voor een gezonde spierontwikkeling en groei.
De snijtanden van de hamster groeien altijd door, daarom is het belangrijk om knaagmateriaal in de kooi te hebben (wilgenhout of knabbelsticks). Wees voorzichtig met zout en knaagstenen. Een teveel aan zout kunnen de goudhamsters ziek maken.

Verzorging

De goudhamster heeft elke dag schoon water nodig en het voedsel moet gecontroleerd worden. Daarnaast is het belangrijk om de goudhamster elke dag aandacht te geven.
Eén keer per week moet de kooi schoongemaakt worden. Een goudhamster is makkelijk zindelijk te maken. U kunt dan een toiletje in de kooi plaatsen en deze kan dagelijk schoongemaakt worden. Wanneer de hele kooi schoongemaakt moet worden, wees dan voorzichtig met schoonmaakmiddel. Het beste kunt u een speciaal middel voor het reinigen van dierenverblijven gebruiken.
De goudhamster moet één keer in het kwartaal een pipetje in de nek krijgen, dit is ter voorkoming van wormen, luizen en mijt.