Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

De valkparkiet

Natuurlijke leefomgeving AustraliŽ
Grootte 30-32 cm
Gemiddelde leeftijd 15-20 jaar
Geslachtsonderscheid Popje: gestreepte staart, doffe wangetjes.
Man: zwarte staart, felle wangetjes
.

 

Voeding

De valkparkiet eet vogelzaad voor grote parkieten (bijvoorbeeld Xtravital). Voor 1 valkparkiet is 2,5 maatschepje per dag voldoende. Dit is een gemiddelde, iedere valkparkiet is anders dus het kan altijd zo zijn dat de ene wat meer nodig heeft dan de ander, maar het zal nooit een groot verschil zijn. De eerste paar dagen is het altijd het beste om ook een bakje met voer en water op de grond neer te zetten. Soms kunnen ze de hangende bakjes niet vinden en vanuit de natuur gaan ze op de bodem zoeken. Verse groente en fruit mogen ze ook hebben, maar wel hele kleine stukjes en geen avocado (is giftig voor ze).

Water

Iedere dag moet de valkparkiet voldoende water hebben. Minimaal 1 maal per dag verversen is het beste. Voor water zijn er bakjes of flesjes. Een flesje blijft langer schoon.

Grit

Ze hebben altijd een bakje grit nodig. Ze eten hier naar eigen behoefte van. Grit hebben ze nodig voor de spijsvertering. Op deze manier kunnen ze de zaden goed verteren. Een vogel heeft namelijk 2 magen: de kliermaag en de spiermaag. In de spiermaag komt het grit terecht, doordat de spiermaag de hele tijd een knijpende beweging maakt, slaan de steentjes tegen elkaar.
Als er dan een zaadje tussen komt wordt deze fijngemalen.

Lekkernij

Trosgierst vinden vogels erg lekker, dit wordt vaak ook bij het tam maken van vogels gebruikt. Zo voelen ze zich sneller op hun gemak bij ons. Ook wordt het vaak in de kooi neergelegd, dan stimuleert het het natuurlijke onderzoeksgedrag. Van trosgierst worden ze niet vet/dik. Ook zijn er snoepsticks, deze af en toe gebruiken.

Rui

Twee keer per jaar gaat de valkparkiet in de rui. Een ruiperiode duurt 4 tot 8 weken. Ze verliezen dan al hun oude veren (ook de kuif) en krijgen er nieuwe veren voor terug. Hier horen ze niet kaal van te worden, dit gaat geleidelijk aan. Dit kost veel energie, maar gaat weer voorbij. Om het wat gemakkelijker te maken kunt u extra vitamines geven in deze periode.

Kortwieken

De valkparkieten in onze winkel zijn gekortwiekt. Hierbij zijn de slagpennen een stukje ingekort en dus niet verwijderd. Wanneer ze gaan ruien komen er weer volgroeide veren terug en kunnen ze weer volledig vliegen.

Nagels

Deze groeien gewoon door, als er niks aan gedaan wordt. Ze kunnen geknipt worden. In de nagel loopt wel een bloedlijn, dit houdt in dat als er te ver geknipt wordt de valkparkiet gaat bloeden.
Het zorgt dan ook voor stress. Voor de vogel is het prettiger wanneer het op een natuurlijke wijze slijt.Hier zijn speciale stokken voor(pedi-perch), deze kunt u in de kooi op hangen. De stok heeft een rare vorm en voorkomt daardoor ook kalkpoten.

Snavel

De snavel kan te ver doorgroeien. Hierbij is het beter te voorkomen dan te genezen. Een mineralenblokje helpt daarbij. Voor de valkparkiet zijn het de groene blokjes. De snavel wordt dan bij geslepen, als ze hiervan eten.

Vogelkooi verschonen

In de vogelkooi kunt u op de bodem beukensnippers neerleggen. Als er beukensnippers op de bodem liggen, dan moet de kooi één keer in de twee weken verschoond worden.

Speeltjes

Valkparkieten zijn vogels die graag spelen ze houden ook van dingetjes kapot maken. Wanneer ze genoeg speeltjes hebben, vermaken ze zich en zullen ze minder slopen.
Een spiegeltje kan beter niet opgehangen worden, want daar worden ze minder tam van dan willen ze het spiegeltje gaan verdedigen.

Ziekten

Ook vogels kunnen last krijgen van parasieten. Bijvoorbeeld wormen of mijten. Hiertegen kunnen pipetjes gegeven worden in de nek. Wanneer een vogel ziek is gaan ze bol zitten en slapen ze vaak op 2 poten. Het is belangrijk om ze dan in de gaten te houden. Normaal gesproken slaapt een vogel op 1 poot en doet zijn kopje achterover in zijn nek.