Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Visziekten


Witte-stipziekte

Symptomen:
Op het lichaam van de vis bevinden zich witte puntjes varierend in grootte van 0,1 mm tot 1 mm. De vis heeft vaak geen eetlust, zwemt schommeld en trekt met zijn vinnen.

Oorzaak:
De ziekte witte stip ontstaat door een eencellige van de soort Ichthyophtirius multifiliis. Deze eencellige ontstaat in slecht waterkwaliteit of door wisselende omstandigeheden. Hiermee wordt bedoeld temperatuurwisselingen, water verversen, transport van vissen.

Behandeling:
Het medicijn dat u kunt gebruiken om witte stip te behandelen is bij zoetwatervissen Tetra ContraIck en bij koudwater Tetra GoldOomed. Daarnaast is het belangrijk om alle absorberende filtermaterialen uit het filter te halen (kool of zeoliet). Deze parasiet zit tussen de opper en onderhuid, de huid erboven kleurt wit, omdat deze is afgestorven. Om de parasiet kwijt te raken, schuren de vissen vaak langs decoratie, daardoor kunnen er wondjes ontstaan. Hierdoor is de kans op schimmel vrij groot. De schimmel moet behandeld worden met medicatie.

Schimmelziekte

Symptomen:
Er is een watachtige schimmelige aanslag te zien op de vis. De aanslag kan groen, zwart of zelfs rood kleuren door besmetting met algen.

Oorzaak:
De slijmlaag van de vis beschadigt met als gevolg dat de slijmlaag zich gaat ontbinden.

Behandeling:
Schimmelziekte kan verholpen worden met het medicatie. Voor zoutwater vissen heeft u Tetra FungiStop nodig en bij koudwater vissen Tetra GoldOomed. Ook bij een schimmelziekte kunt u het beste alle absorberende filtermaterialen uit het filter halen. Ter ondersteuning van het medicijn is het goed om het zuurstofgehalte te verhogen en een deel van het water te verversen. Ook kunt u extra vitaminen geven en het filter reinigen.

Buikwaterzucht

Symptomen:
De vis wordt enorm dik, zo dik dat het dreigt uit elkaar te barsten. Soms puilen de ogen uit. De schubben staan overeind, daarom wordt het ook wel dennenappelziekte genoemd.

Oorzaak:
Buikwaterzucht wordt vaak veroorzaakt door veel of verkeerde voeding, door bacteriŽn of door slechte nieren.

Behandeling:
Buikwaterzucht is een ziekte wat moeilijk te behandelen is. U kunt het beste medicatie geven en de temperatuur en het zuurstof gehalte verhogen.

Vinrot

Symptomen:
Bij vinrot zijn de uiteinden van de vinnen weggerot. Daarnaast is de huid aangetast en verbleken de kleuren.

Oorzaak:
Vinrot kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door verschillende bacteriŽn, maar ook door een gebrek aan zuurstof of een beschadiging tijdens het vervoeren.

Behandeling:
Het zuurstofgehalte moet verhoogd worden en daarnaast behandelen met medicatie. Voor zoetwatervissen Tetra GeneralTonic en bij koudwater Tetra GoldOomed. Ook nu is het belangrijk om alle absorberende filtermaterialen uit het filter te halen.

Neonziekte

Symptomen:
Als een gordel vanaf het midden van het lichaam van de vis verbleken de kleuren. De ingekapselde sporendiertjes zijn als een witte vlek achter in het lichaam te zien.

Oorzaak:
Neonziekte wordt veroorzaakt door Plistophora.

Behandeling:
De behandeling van neonziekte is erg moeilijk en geeft helaas zelden resultaat.

Peperstip

Symptomen:
Bij peperstip is de vis bedekt met griesmeelachtige stippen. Deze stipjes zijn het beste te zien in de lengterichting als we langs de vis kijken. Vaak zit de achterkant van de schubben vol.

Oorzaak:
De ziekte peperstip wordt veroorzaakt door Oodinium Pillularis.

Behandeling:
Deze ziekte kan behandeld worden met medicijnen. Voor koudwater GoldOomed en zoetwater ContraIck.

Vergiftiging door chemicaliŽn

Symptomen:
Als de vis vergiftigt is door chemicaliŽn, dan verbleekt de kleur, de vis heeft moeite met ademen, de vis zwemt onbeheerst.

Oorzaak:
Er zijn verschillende oorzaken voor deze vergiftiging. De meeste oorzaken zijn: rest reinigingsmiddel, overbemesting, haarspray, plantenbeschermingsmiddelen te dicht bij het aquarium gebruiken of water uit ontzoutingsinstallatie om buizen te ontkalken.

Behandeling:
Om de vergiftiging te behandelen moet bijna het hele water ververst worden. Aan het water moet Tetra Safestart  en Tetra Aquasafe toegevoegd worden. Even niet voeren en goed controleren of het filter genoeg doorstroomt. De vissen moeten goed in de gaten gehouden worden, omdat ze verzwakt zijn, kunnen er gemakkelijk andere ziekte optreden.

Vergiftiging door ongunstige waterwaarden

Symptomen:
De kleur van de vissen verbleekt langzaam, ze gaan schuin liggen of op de zij en vertonen rustig gedrag. Sommige vissen krijgen uitpuilende ogen en gaan sneller ademhalen, ze krijgen huidtroebel aan de ogen.

Oorzaak:
De ongunstige waterwaarden worden vaak veroorzaakt doot het verstoren van het biologisch evenwicht, waardoor er vergiftiging optreedt. Dit gebeurt door te snel vissen in een opstartend aquarium te plaatsen of doordat er een te grootte schoonmaak is gehouden.

Behandeling:
U kunt bacterie cultuur toedienen en 1/3 van het water verversen. Daarnaast kunt u eventueel zuurstof toedienen. Het is belangrijk om waterplanten te plaatsen die snel groeien en tijdelijk geen nieuwe vissen te plaatsen. Bijvoorbeeld waterpest of cabomba.

Wormen

Symptomen:
Als de vissen volwassen wormen hebben, hangen deze als trosjes uit de anus. Deze zijn bruin tot roodbruin van kleur. Vaak worden de vissen dunner.
Wanneer het om kieuwwormen gaat, heeft de vis vaak een versnelde ademhaling en schuurwondjes aan de kop. De vis houdt zijn kieuwdeksel soms dicht en er kunnen draadachtige wormen uit de kieuwen hangen.

Oorzaken:
Een vis kan wormen krijgen doordat er gevoerd is met besmet levend voedsel, slakken of door nieuwe besmette dieren.

Behandeling:
Behandelen met medicatie, Tetra Medica Lifeguard.

Vraag voor de juiste medicatie advies in de dierenwinkel.