Telefoon (0297) 287 379
Dierenspecialist winkel

Snel de juiste informatie over uw huisdier(en)

Zebravink

Wetenschappelijke naam Poephila guttata
Herkomst AustraliŽ
Voedsel zaden en wat groen voer
Grootte 11 cm
Broedtijd 11 dagen
Nestgrootte 4-6 witte eitjes
Uitvliegleeftijd ongeveer 3 weken


Algemeen

Zebravinken zijn in de natuur kolonievogels. Ze leven in kleine tot middelgrote groepen bij elkaar. Ze bouwen graag hun nesten in elkaars nabijheid.
De oorspronkelijke kleur van de zebravink is grijs, maar nu zijn er vele kleurschakeringen.

Huisvesting

U kunt zebravinken in traliekooien of in voliŤres houden. Een zebravink hoeft niet verwarmd te worden, in een buitenvoliere houden ze zichzelf ook warm.
Er moet dan wel een slaapkastje zijn, zodat ze daarin kunnen overwinteren. Het is wel belangrijk te letten op tocht.
Zebravinken kunnen met bijna alle andere kleine exotische vogels samen in een voliere gehouden worden.

Benodigdheden

Naast de kooi is de bodembedekking van belang, u kunt bijvoorbeeld Corbo, beukenhout of schelpenzand gebruiken. Corbo is stofvrij en absorbeert erg goed. Bij iedere bodembekking moet ook een bakje grit gegeven worden. De vogel eet hiervan naar behoefte, het grit zorgt ervoor dat de zaadjes in zijn maag vermaald worden.
Een vogelbadje vindt de zebravink ook fijn. Het badje moet u niet de hele dag laten hangen, omdat de zebravink anders het water kan gaan drinken, waar hij zich in gewassen heeft.

Voeding

Als hoofdvoer eet de zebravink gemengd tropisch zaad, bijvoorbeeld XtraVital. Daarnaast moet de zebravink ook grit, een sepiaschelp en trosgierst krijgen.

Kweken

Als u met zebravinken wilt kweken, dan kunt het beste of één koppel of meer dan drie koppels samen houden. Bij twee koppels worden de broedresultaten negatief beinvloed.
Een zebravink is een holenbroeder, maar neemt genoegen met vele soorten nestgelegenheid.
Een nestkastje moet ongeveer 14 cm hoog zijn, 19 cm diep en 10 cm breed. Het kastje moet halfdicht zijn met een eventueel vlieggat van ongeveer 3 cm.
Ze gebruiken veel nestmateriaal, maar zijn in het materiaal niet kieskeurig.
De broedduur is na het derde ei, 13 dagen.Jonge vogels moeten na vier weken na het uitvliegen bij de ouder worden weggehaald, dit is om ruzies te voorkomen.